Dordtsche Schapekoppenthee, of zoals we nu zouden schrijven Dordtse Schapenkoppenthee, is één van de vijf specialiteiten van Het Theewinkeltje.

De winkel is gevestigd aan de Nieuwstraat, onderdeel van het Hofkwartier in de monumentale binnenstad van Dordrecht. De rijke historie van Dordrecht heeft Het Theewinkeltje geinspireerd om passende namen te vinden voor enkele speciaal door ons geselecteerde theesoorten. De Dordtsche Schapekoppenthee dankt zijn naam aan de legende, die onze stadgenoten aan hun bijnaam hielp.

De smaak
Dordtsche Schapekoppenthee is een zachte thee. Verfijnd van smaak is deze zwarte thee gearomatiseerd met een zachte bergamotolie, die bij de gelouterde theedrinkers beter bekend staat als Earl Grey.

Legende van de Schapenkoppen
Dordtenaren worden Schapenkoppen genoemd. Die naam danken ze aan een legende uit de middeleeuwen. Dordrecht was toen een rijke en machtige stad, onder meer dankzij het stapelrecht. Een belasting, die geheven werd op passerende goederen. Zo bestond er ook een accijns op het geslacht. Dit was een belasting die geheven werd op de import van vlees en slachtvee.

Belasting betalen deed men ook toen al niet graag. Volgens de legende kochten twee Dordtenaren een schaap in de Alblasserwaard en probeerden ze de belasting te ontduiken. Op hun weg naar Dordt passeerden ze in Papendrecht een vogelverschrikker en zo kwamen ze op een idee. Ze kleedden het schaap aan met de kleren van de vogelverschrikker.

Het schaap, dat zelfs een hoofddeksel droeg, werd bij de Riedijkspoort door de mannen bij de voorpoten vastgepakt en op die donkere avond wandelden ze met het schaap tussen hen in de stad in. De belastingambtenaren aan de poort zagen natuurlijk wel dat de middelste ‘man’ nogal onvast ter been was, maar ook in die tijd dronk iemand wel eens een borreltje teveel.

De ‘drie’ mannen hadden bij de stadspoort uiteraard niets aan te geven en het plan leek te slagen. Maar net op het moment, dat ze door wilden lopen klonk een klaaglijk bèèèèèèèè !  Daarop moest natuurlijk alsnog belasting worden betaald en sindsdien worden Dordtenaren Schapenkoppen genoemd.

0