Prinsessenthee is één van de vijf specialiteiten van Het Theewinkeltje.

De winkel is gevestigd aan de Nieuwstraat, onderdeel van het Hofkwartier in de monumentale binnenstad van Dordrecht. De rijke historie van Dordrecht heeft Het Theewinkeltje geinspireerd om passende namen te vinden voor enkele speciaal door ons geselecteerde theesoorten. Prinsessenthee dankt zijn naam aan De Berckepoort. In dit gebouw, dat 50 meter verderop staat, logeerden in de 16-de eeuw staatslieden en prinsessen.

De smaak
De thee, die wij Prinsessenthee noemen, heeft een geur, die vooral kinderen aanspreekt. De zoete geur komt van rozenblaadjes, jasmijn en zonnebloembloesem-blaadjes. Qua smaak is het een echte damesthee. Het gaat hier om een uitgekiende melange van zwarte en groene thee, gearomatiseerd met de bloemblaadjes.

Prins Willem van Oranje en … prinsessen in Dordrecht
De Berckepoort dankt zijn naam aan de Dordtse wijnkopersfamilie Berck. Het huis werd rond 1550 gebouwd door de schoonvader van Matthijs Berk en heette aanvankelijk DeLombard. In het grote huis annex bedrijfsgebouw ontving de wijnkoper op verzoek van het Dordtse stadsbestuur hoge gasten. De Berckepoort ligt immers op een steenworp afstand van het Hof, waar in 1572 de Augustijner monniken verjaagd werden en door de hervormers in gebruik werd genomen als vergaderruimte voor bestuurders en rechtbank.

Na de beeldenstorm, in 1566, stuurde de Spaanse koning Philips II Hertog Alva naar de lage landen, om de opstandige bevolking in het gareel te krijgen. Stadhouder Willem van Oranje werd afgezet en hij week uit naar Duitsland. Twee jaar later keerde Oranje met een leger terug en begon de Tachtigjarige Oorlog. in 1572 kwamen vertegenwoordigers van 12 van de 13 steden uit de noordelijke Nederlanden in het geheim bijeen. In het Hof hielden ze de eerste Vrije Statenvergadering en erkenden Willem van Oranje als hun leider.

In die roerige jaren sliepen zowel Alva als zijn aartsrivaal Van Oranje wel eens in de Berckepoort. Willem van Oranje liet er ook regelmatig zijn echtgenotes verblijven, zoals n 1575 Charlotte de Bourbon. In 1576 werd in het huis zijn dochter Louise Juliana geboren. Zelfs nu weten weinig Dordtenaren, dat in hun stad een prinsesje geboren werd! Ook logeerden er nog andere voorname gasten, zoals op 31 december 1585 de Graaf van Leicester en natuurlijk Prins Maurits, die vanuit Dordrecht onder meer de verovering van Breda beraamde, door zijn beroemde list met het turfschip. Zijn soldaten zaten verstopt tussen de turf, die door de Spanjaarden de stad werd binnen gelaten.

0