Dordrecht Blend is één van de vijf specialiteiten van Het Theewinkeltje.

De winkel is gevestigd aan de Nieuwstraat, onderdeel van het Hofkwartier in de monumentale binnenstad van Dordrecht. De rijke historie van Dordrecht heeft Het Theewinkeltje geinspireerd om passende namen te vinden voor enkele speciaal door ons geselecteerde theesoorten. Dordrecht Blend dankt zijn naam aan de oudste stad van Holland. De oorsprong van de naam Dordrecht is trouwens bepaald niet onomstreden!

De smaak
De thee, die wij Dordrecht Blend noemen, heeft een smaak en geur, die past bij deze historische stad. Een doordachte melange van Ceylon en Darjeeling, erg toepasselijk, want dit zijn de oudste bekende theesoorten. Deze thee is ook bijzonder geschikt voor het zogenoemde ‘harde’  water, wat helaas nog in veel gemeentes uit de kraan komt.

De naam Dordrecht
Veel oudere Dordtenaren hebben op school geleerd, dat Dirk III een tol stichtte en dat daar Dordrecht ontstond. Net zo twijfelachtig als de reputatie van deze ridder is het verhaal. Immers, de tol die beschreven wordt, ligt volgens historici bij Vlaardingen. Waar dankt Dordrecht dan wel zijn naam aan? Daarover zijn veel theorieën. Sommige gaan terug tot de jaartelling, maar ze ontberen allemaal de nodige onderbouwing. Het meest waarschijnlijk is dat Dordrecht van oorsprong Thuredriht heette. Op een kaart uit 1046 staat die plaats ook vermeld. 

De Thure was een riviertje dat hier stroomde voor de Sint Elisabethsvloed van 1421. Maar de Thure werd ook anders genoemd: de Thur, de Dur en.. de Dort. Daarnaast is het zo dat driht verbasterd is tot drecht. Waarschijnlijk moet drecht verklaard worden uit dreg, wat staat voor een drietandige haak. Dat kan slaan op de drie rivieren Oude Maas, Noord en Beneden Merwede, die samenkomen bij Dordrecht. Die theorie, uit 1991, zegt dat Dordrecht gelijk staat aan Dordmond, omdat een trechtermond slaat op een rivier die uitkomt op zee of… een andere rivier.

Voor de naam Dordmond is ook wetenschappelijke onderbouwing te vinden, want verschillende historici beamen, dat aan de Oude Maas ter hoogte van de huidige Prinsenbrug, ooit een plaatsje Dordmonde heeft gelegen. Op die locatie, waar nu de Voorstraatshaven ligt, moet vroeger de Thure gestroomd hebben. En het woord drith of drecht had ook een andere betekenis: doorwaadbare plaats. En zo moet Dordrecht dus aan zijn naam gekomen zijn. Doorwaadbare plaats in de rivier de Thure. Thuredrecht. Dordrecht. Zo moet deze stad dus aan zijn naam gekomen zijn. Een heel aannemelijke theorie, maar 100% zekerheid is er niet. En het is ernstig de vraag of die er ooit zal komen.

0